Formulieren beheren
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Formulieren toevoegen

Een formulier voeg je toe in twee stappen:

1. Eerst geef je de naam en algemene voorkeuren in van het formulier

2. Daarna bouw je het formulier op met velden, titels en tekstvakken.

Via Beheer > Formulieren kom je op de lijst van alle formulieren. Klik vervolgend op de grote knop "Formulier toevoegen" aan de rechterkant van het scherm.

Stap 1: formulier aanmaken

Algemeen

De meeste voorkeuren spreken voor zich. Enkele verduidelijkingen:

• Je kan kiezen om per persoon meerdere antwoorden toe te laten. Ze kunnen het formulier dan blijven invullen.

• De beschrijving zal getoond worden boven het formulier en kan ook afbeeldingen of video's bevatten.

• Je kan een start- en einddatum voor publicatie invoeren, maar deze zijn niet verplicht. Je kan dus alleen de einddatum invullen voor een tijdelijk formulier, of beide velden leeglaten als het formulier permanent beschikbaar is.

• Zorg dat de datums voor uitnodiging en herinnering in de periode liggen waarop het formulier actief is. Anders loop je het risico dat er geen e-mail verzonden wordt.

• Zorg dat de datum voor uitnodiging ver genoeg vooruit ligt, want je moet in de volgende stap nog het volledige formulier opbouwen!

Zichtbaarheid

Kies wie dit formulier kan zien & invullen.

Stap 2: formulier bouwen

Voor het opbouwen van een formulier heb je keuze uit 3 elementen of bouwblokken:

• Invoervelden zijn interactieve velden van volgende types:

• Tekst (1 lijn)

• Tekst (meerdere lijnen)

• Datum (zonder tijd)

• Datum & tijd

• Ja / Nee

• Geheel getal

• Kommagetal

• Opties (1 keuze)

• Opties (meerdere keuzes)

• Bestand

• Titels dienen om het formulier op te splitsen in verschillende onderdelen of categorieën

• Tekstvakken dienen om extra toelichting te voorzien aan een onderdeel, categorie of invoerveld.

Invoerveld toevoegen

Klik bovenaan op "nieuw veld +" en vul de volgende gegevens in:

• Vraag

• Korte beschrijving: dit wordt onder de vraag weergegeven als duiding

• Type antwoord: dit kan later niet meer gewijzigd worden!

• (Opties): alleen zichtbaar indien het type antwoord "Opties" bevat. Geef alle opties in, gesplitst met komma en zonder spaties.

• Verplicht: moet dit invoerveld verplicht ingevuld worden?

• (Standaardwaarde): geef de waarde in die standaard moet ingevuld worden bij het openen van het formulier.

• Opmaak: hoe breed moet dit veld weergegeven worden? keuze uit halve of volledige breedte. Twee opeenvolgende velden met halve breedte worden automatisch naast elkaar weergegeven.

Voorbeeld voor een veld om het type onkost te vragen:

Titel toevoegen

Klik bovenaan op "nieuwe titel +". In de popup geef je een titel in en sla je op.

Tekstvak toevoegen

Klik bovenaan op "nieuw tekstvak +". In de popup zie je een tekstverwerker waarin je tekst kan opmaken. Afbeeldingen en video's zijn niet toegelaten om het formulier leesbaar te houden.

Element wijzigen

Elk element kan terug gewijzigd worden door op het potloodje te klikken.

Alleen het type invoerveld wordt vastgelegd bij het toevoegen en kan niet meer gewijzigd worden. Let op wanneer je velden wijzigt van een formulier dat al ingevuld is! De resultaten kunnen dan soms niet correct meer zijn.

Elementen sorteren

Alle elementen komen in één lijst terecht. Je kan de volgorde wijzigen door velden te verslepen met het kruisje:

Element verwijderen

Elementen kunnen verwijderd worden door op het vuilbakje te klikken. Let op wanneer je velden verwijdert uit een formulier dat al ingevuld is! De resultaten kunnen dan soms niet correct meer zijn.

Voorbeeld bekijken

Van zodra je minstens één invoerveld hebt toegevoegd, kan je een voorbeeld van het formulier genereren via de knop "Voorbeeld" in het rechtermenu.

Voorbeeld van het formulier:

Formulieren activeren & pauzeren

Wanneer alle velden toegevoegd zijn, is het formulier standaard nog niet zichtbaar voor gebruikers. Het formulier dient eerst nog geactiveerd te worden via de detailpagina:

Nadat het formulier geactiveerd is, kan je het op elk moment pauzeren met dezelfde knop, of vanuit de lijst met formulieren (via Beheer > Formulieren).

Beperkingen

Het is momenteel niet mogelijk om velden te laten afhangen van andere velden (met conditionele logica). Alle formuliervelden zullen steeds worden weergegeven.